TFT – Wat moet je ermee?

Veel mensen die onze uitleg horen over het nieuwe internet stuiten op wat weerstand als ze horen dat het betalingsverkeer op dat internet niet meer in fiat valuta zoals euro’s en dollars gaat, maar in een zogenaamde utility token genaamd TFT (Threefold Token).

Doordat het aan de ene kant ingewikkeld lijkt en er aan de andere kant voldoende horrorverhalen over crypto munten zijn, maakt het lastig voor mensen om die drempel over te gaan.

TFT Threefold Token

Er is echter een goede reden voor en tevens een oplossing.

De reden is, dat dit een internet vóór mensen en dóór mensen is. Volgens onze filosofie zou iedereen vrij toegang moeten hebben tot internet. Om dit wereldwijd te bewerkstelligen zijn een aantal stappen nodig. Eén daarvan is dat u zonder tussenkomst van een andere partij op dit internet terecht kan. Dus niet naar een hostingpartij voor een website, niet naar een cloud provider voor een cloud omgeving en niet naar Zoom voor een video call tussen mensen in uw eigen kring bijvoorbeeld.

En daar komt het nut van een token op een blockchain om de hoek. Eenmaal in bezit van tokens kunt u zonder tussenkomst van een partij uw website starten, een cloud omgeving opzetten of een server opzetten om meetings te houden via video, noem maar op. Eventueel op uw eigen node, die u zelf kunt bouwen of kopen via onze webshop. Alles wat tot dusverre mogelijk was op het oude internet en meer, is beschikbaar op het decentrale internet. Zonder hostingpartij, zonder Big Tech. Gewoon, een overeenkomst tussen u en de blockchain. Alleen u weet wat u heeft afgesloten en waar, niemand anders. Uw eigen stukje internet.

Dit zou onmogelijk zijn met fiat geld. Er zou een banktransactie plaats moeten vinden en rekeningen bij betrokken zijn van rekeninghouders. Tenzij u uw eigen hostingbedrijf begint, bent u met fiat geld altijd afhankelijk van andere partijen. En het zijn nu juist deze partijen waarvan er enkele uitgroeien tot grote invloedrijke organisaties.

Dan nog even de TFT token zelf. Er is een groot verschil tussen bijvoorbeeld een Bitcoin en een utility token. Bitcoins worden ‘gemined’ wat zoveel betekent dat er een nieuwe Bitcoin ontstaat als een ingewikkelde formule is opgelost door krachtige computers. Dit kost ongelooflijk veel stroom, geld en is een onnodige belasting voor het milieu. Daarnaast is het een kwestie van vraag en aanbod en tevens een stuk sentiment die de ‘koers’ en stabiliteit van zo’n munt bepaald. Hij is nergens op gebaseerd of aan gekoppeld.

Een Utility Token zoals TFT werkt anders. Deze worden maandelijks uitgegeven aan de eigenaren van de nodes. Deze nodes kunt u zelf maken of kopen via onze webshop. Gebaseerd op de capaciteit van een node krijgt de eigenaar maandelijks TFT tokens uitgekeerd. Zie het maar als ‘verhuuropbrengst’. Bijvoorbeeld; heeft u een node met 64Gb geheugen en 1TB opslag, krijg u misschien 350 TFT per maand. Heeft u een node die veel krachtiger is, meer opslagruimte en meer werkgeheugen, dan krijgt u maandelijks meer TFT. Net als een groter huis dat maandelijks ook meer verhuuropbrengst heeft.

Het kost dus helemaal geen energie of rekenkracht zoals bij een Bitcoin. U krijgt simpelweg een vergoeding als uw node 100% van de tijd online is geweest. Dat betekent dus dat TFT ook daadwerkelijk een waarde vertegenwoordigd namelijk, de capaciteit die fysiek aanwezig is op het nieuwe decentrale internet. Intrinsieke waarde heet dit ook wel. De TFT token vertegenwoordigd daadwerkelijk iets tastbaars, in tegenstelling tot ruim 80% van de andere crypto munten.

Uiteraard kunt u deze TFT tokens ook kopen met fiat geld, ze vertegenwoordigen natuurlijk gewoon een dagwaarde, net als iedere andere munt.

Met deze TFT kunt u dus zelf bepalen, wat u afsluit als dienst op het internet. U kunt ze ook sparen, te zijner tijd zal de node zichzelf dus hebben terugbetaald en zou u de tokens kunnen omzetten naar euro’s bijvoorbeeld.

Kortom; om onze vrijheid te kopen, hoeft u slechts een node aan te schaffen welke zichzelf terugverdiend, terwijl u het internet zojuist verder heeft gedecentraliseerd. Zelfs al zou u verder niets met uw node doen. Hoe mooi is dat?

Mocht deze stap toch te ingewikkeld zijn, dan komen er steeds meer partijen die toch maar decentrale diensten aanbieden, aan klanten die liefst nog in euro betalen, of niet voldoende kennis hebben om zelf een dienst af te sluiten. HostService gaat zo’n dienst aanbieden. U kunt dus binnenkort bij ons een Nextcloud omgeving huren, u betaalt ons in euro’s en wij kopen TFT om voor u deze dienst te starten. Dit heeft weliswaar niet het 100% decentrale karakter (wij zijn dan tenslotte een tussenpartij geworden) maar maakt misschien de drempel wat lager om te genieten van deze mooie nieuwe veilige technologie, die in ieder geval beter is voor onze planeet en samenleving.