NOS meldt; Amerikaanse overheid kan bij uw e-mail

laptop met mail

Het heeft even geduurd, maar ook de mainstream media zoals de NOS meldt op 1 Maart 2024 dat met de huidige structuur van het internet de meeste data in handen ligt van enkele machtige partijen en nu duidelijk is dat Amerikaanse inlichtingendiensten gewoon mee kunnen en mogen kijken in uw mail.

De grafiek in het artikel van de NOS laat zien dat verreweg de meeste mailservers in handen zijn van Microsoft. Daarnaast is Google de grootste. Toch is er nog ruim 20% van de mailservers die niet in handen is van deze grote bedrijven.

Met de komst van het decentrale internet de laatste jaren, zal dit getal toenemen. Meer en meer mensen wordt zich bewust dat het decentrale internet een veilig alternatief biedt en bouwen of kopen een node, om hier vervolgens hun eigen cloud omgeving (met bijv. video gespreksmogelijkheden) of website (met mail) te plaatsen. Volledig in controle over eigen data.

Dat is dan ook het gedeelte van het artikel wat deels onjuist is. Men claimt dat er geen alternatief in Europa is. Deze is er natuurlijk wel met de komst van dit nieuwe gedecentraliseerde netwerk. Niet alleen in Europa, maar wereldwijd.

Dat de diensten op dit moment wat beperkter zijn klopt ten dele. Waar achter Microsoft, Google en Amazon grote commerciële bedrijven schuil gaan met erg veel programmeurs, is het decentrale netwerk van ons allemaal. Iedereen, ook U wordt uitgenodigd om het te gaan gebruiken en applicaties te (laten)ontwikkelen. Er is simpelweg geen grote partij die dit voor U gaat doen, dat zou het principe van een autonoom decentraal internet nu precies ondermijnen.

Bij HostService zijn we in vergaande ontwikkeling om straks bij u thuis u te komen helpen uw eigen ruimte op het decentrale internet te claimen, om zo de autonomie te behouden en verder nauwelijks kennis van zaken nodig heeft. Blijf ons volgen!

Mailservers