Wat is Threefold en wat doet een 3node?

Threefold is de naam van de wereldwijde stichting die het ZeroOS besturingssysteem heeft ontwikkelt en inmiddels in ruim 63 landen actief is om het nieuwe ‘Internet van alle Internets’ uit te rollen. Zij doen dit vanuit de overtuiging dat Internet van iedereen moet zijn (gedecentraliseerd) en niet van slechts een paar grote partijen zoals Amazon, Microsoft, Google etc. Dit brengt o.a. de privacy in gevaar, is enorm energie verspillend, nauwelijks schaalbaar, inefficiënt en het is gevoelig voor aanvallen van hackers.

Om dit nieuwe internet mogelijk te maken en toegankelijk voor zelfs de meest afgelegen gebieden ter wereld heeft men een enorm netwerk bedacht van zogenaamde “Nodes”. In dit project worden deze “3Nodes” genoemd. Dit zijn servers van groot tot klein die iedereen thuis, op kantoor, op school of bedrijf e.d. kan plaatsen. HostService ontwikkelt en verkoopt deze speciale gecertificeerde 3Nodes, maar u wordt uitgenodigd deze eventueel zelf te bouwen. De software is gratis! Deze 3Nodes geven hun capaciteit beschikbaar aan dit nieuwe Internet. Ook wel “Grid” genoemd. Voor het beschikbaar stellen van deze 3Nodes krijgt de eigenaar maandelijks een vergoeding in de vorm van tokens uitgekeerd. Deze zijn inwisselbaar voor andere tokens en eventueel geld, maar kan tevens worden gebruikt om op dit nieuwe internet weer services af te nemen, zoals een Cloud omgeving.

Dit is niet te verwarren met het zogenaamde ‘minen’ van crypto currencies, wat vaak erg veel stroom kost en waarbij de crypto munt zelf vaak geen fysieke waarde vertegenwoordigd. In plaats daarvan maakt het nieuwe internet gebruik van “Farming”, dus het “beschikbaar stellen van…”. De nieuwste 3Node “IKON 500” verbruikt hooguit zo’n 9 Watt, is fluisterstil en zodanig klein dat deze makkelijk ergens geplaatst kan worden. De waarde die dus wordt uitgekeerd is gebaseerd op een fysiek en groeiend netwerk van 3Nodes, en vertegenwoordigd dus een werkelijke groeiende waarde. De terugverdientijd is dan ook zéér snel t.o.v. andere initiatieven.