Als ik een 3node heb, zit ik dan op het nieuwe decentrale internet?

Er moeten twee zaken goed worden onderscheiden;

  1. Het netwerk bestaande uit servers (voor dataopslag, websites, cloud omgevingen etc.)
  2. Internetgebruikers/bezoekers

“Naast” of misschien beter gezegd “bovenop” het huidige centrale server-netwerk, is er dus door Threefold een decentraal netwerk gebouwd op Blockchain technologie. Daar heten servers geen servers meer maar ‘nodes’. Deze nodes worden gebruikt om data in op te slaan, om gegevens te verwerken en om met elkaar in verbinding te staan. Het is belangrijk dat deze data voortaan decentraal (en veilig) wordt opgeslagen.

Deze twee netwerken zijn gewoon via uw huidige internetprovider (KPN, Ziggo, etc.) bereikbaar. Als bezoeker merk je geen verschil en heb je niets nodig om op een decentraal netwerk een dienst te bezoeken.

Wij bepalen echter zelf of we naar een centrale dienst als Twitter surfen, of een decentrale dienst als Mastodon. Of Peertube in plaats van Youtube. Daar verandert een node niets aan. Het centrale en decentrale internet zijn beide bereikbaar als één geheel.
Voorbeeld: Als bedrijf kun je besluiten je cloud omgeving via Google Drive af te sluiten, of via Nextcloud. In dit laatste geval staat uw data gedecentraliseerd opgeslagen en niet onder controle van monopolisten.
Elders in deze veel gestelde vragen staan een aantal decentrale alternatieven vermeld.