Veel gestelde vragen

 • Wat is Threefold en wat doet een 3node?
  Threefold is de naam van de wereldwijde stichting die het ZeroOS besturingssysteem heeft ontwikkelt en inmiddels in ruim 63 landen actief is om het nieuwe 'Internet van alle Internets' uit te rollen. Zij doen dit vanuit de overtuiging dat Internet van iedereen moet zijn (gedecentraliseerd) en niet van slechts een paar grote partijen zoals Amazon, Microsoft, Google etc. Dit brengt o.a. de privacy in gevaar, is enorm energie verspillend, nauwelijks schaalbaar, inefficiënt en het is gevoelig voor aanvallen van hackers. Om dit nieuwe internet mogelijk te maken en toegankelijk voor zelfs de meest afgelegen gebieden ter wereld heeft men een enorm netwerk bedacht van zogenaamde "Nodes". In dit project worden deze "3Nodes" genoemd. Dit zijn servers van groot tot klein die iedereen thuis, op kantoor, op school of bedrijf e.d. kan plaatsen. HostService ontwikkelt en verkoopt deze speciale gecertificeerde 3Nodes, maar u wordt uitgenodigd deze eventueel zelf te bouwen. De software is gratis! Deze 3Nodes geven hun capaciteit beschikbaar aan dit nieuwe Internet. Ook wel "Grid" genoemd. Voor het beschikbaar stellen van deze 3Nodes krijgt de eigenaar maandelijks een vergoeding in de vorm van tokens uitgekeerd. Deze zijn inwisselbaar voor andere tokens en eventueel geld, maar kan tevens worden gebruikt om op dit nieuwe internet weer services af te nemen, zoals een Cloud omgeving. Dit is niet te verwarren met het zogenaamde 'minen' van crypto currencies, wat vaak erg veel stroom kost en waarbij de crypto munt zelf vaak geen fysieke waarde vertegenwoordigd. In plaats daarvan maakt het nieuwe internet gebruik van "Farming", dus het "beschikbaar stellen van...". De nieuwste 3Node "IKON 500" verbruikt hooguit zo'n 9 Watt, is fluisterstil en zodanig klein dat deze makkelijk ergens geplaatst kan worden. De waarde die dus wordt uitgekeerd is gebaseerd op een fysiek en groeiend netwerk van 3Nodes, en vertegenwoordigd dus een werkelijke groeiende waarde. De terugverdientijd is dan ook zéér snel t.o.v. andere initiatieven.
 • Wat zijn de voordelen van een gecertificeerde 3node?
  • U krijgt 25% meer opbrengst dan een Doe-Het-Zelf node
  • Dus een sneller terugverdientijd
  • 1 Jaar garantie
  • Mogelijkheid tot upgraden met extra HDD for meer opbrengsten *
  • Mogelijkheid tot installeren van een GPU (in de toekomst) voor meer opbrengst *
  • Support
  Daarnaast draagt u met uw aanschaf een klein deel van de prijs af aan de organisatie Threefold om de doorlopende ontwikkelingen te blijven steunen, en dus indirect ook de stabiliteit van TFT! * let op: het openen en modificeren van de Peking kan garantie laten vervallen.  
 • Waar kan ik mijn verdiensten terugvinden?
  Controleer de Threefold Connect App-wallet die is gekoppeld aan uw farm.
 • Hoe gaat het bestellen in zijn werk?
  Via onze webshop kunt u o.a. de Europese versie van de Peking bestellen. Tijdens het bestelproces wordt u gevraagd naar de farm naam en farm nummer (Id).  (Kijk onder "Hoe creëer ik een farm en TFT wallet?" in deze FAQ om te vinden hoe u deze aanmaakt). Met deze gegevens creëert Threefold een gesigneerde versie van het ZeroOS besturingssysteem waar uw farm gegevens in verwerkt zijn. Deze software wordt aan ons als leverancier verstrekt waarmee wij uw 3node klaar kunnen maken. Nadat deze uitvoerig is getest sturen wij hem naar u op.
 • Hoe creëer ik een farm en TFT wallet?
  Download simpelweg de Threefold Connect app and creëer een wallet en een farm. Noteer de farm naam en nummer die benodigd is bij het bestellen van de 3node. Hier vindt u een stap voor stap uitleg!
 • Kan ik ook een Farm ID aanmaken via mijn webbrowser?
  Ja, dat kan. Het meest eenvoudige is echter via de Threefold Connect App op uw mobiele telefoon. Mocht dit toch niet lukken omdat u geen telefoon heeft, of deze niet wordt ondersteund, download dan hier de instructies om dit via uw Chrome of Firefox webbrowser uit te voeren.
 • Als ik een 3node heb, zit ik dan op het nieuwe decentrale internet?
  Er moeten twee zaken goed worden onderscheiden;
  1. Het netwerk bestaande uit servers (voor dataopslag, websites, cloud omgevingen etc.)
  2. Internetgebruikers/bezoekers
  "Naast" of misschien beter gezegd "bovenop" het huidige centrale server-netwerk, is er dus door Threefold een decentraal netwerk gebouwd op Blockchain technologie. Daar heten servers geen servers meer maar 'nodes'. Deze nodes worden gebruikt om data in op te slaan, om gegevens te verwerken en om met elkaar in verbinding te staan. Het is belangrijk dat deze data voortaan decentraal (en veilig) wordt opgeslagen. Deze twee netwerken zijn gewoon via uw huidige internetprovider (KPN, Ziggo, etc.) bereikbaar. Als bezoeker merk je geen verschil en heb je niets nodig om op een decentraal netwerk een dienst te bezoeken. Wij bepalen echter zelf of we naar een centrale dienst als Twitter surfen, of een decentrale dienst als Mastodon. Of Peertube in plaats van Youtube. Daar verandert een node niets aan. Het centrale en decentrale internet zijn beide bereikbaar als één geheel. Voorbeeld: Als bedrijf kun je besluiten je cloud omgeving via Google Drive af te sluiten, of via Nextcloud. In dit laatste geval staat uw data gedecentraliseerd opgeslagen en niet onder controle van monopolisten. Elders in deze veel gestelde vragen staan een aantal decentrale alternatieven vermeld.
 • Hoeveel 3nodes kan ik installeren?
  Er is geen limiet aan het aantal. Als u echter teveel nodes op uw beschikbare bandbreedte installeert, ontstaat er nutteloze netwerkcapaciteit. Installeer als vuistregel niet meer dan één standaard quad-core 3node voor elke 10 mbps bandbreedte. In de nabije toekomst zullen bandbreedtevereisten worden afgedwongen. U kunt online diverse snelheidstesten vinden om uw verbinding te testen.
 • Wat is een Farm?
  Farm is het Engelse woord voor Boerderij. Het bedrijven van landbouw of houden van vee wordt dan ook "Farming" genoemd. Dit is "het beschikbaar stellen van...". Dus door "Farming van uw 3node" stelt u de capaciteit van deze node beschikbaar aan het Threefold grid. Een Farm bestaat dus uit één of meerdere 3nodes.
 • Waarom TFT? Threefold Token?
  Veel mensen stuiten op wat weerstand als ze horen dat het betalingsverkeer op dat internet niet meer in fiat valuta zoals euro’s en dollars gaat, maar in een zogenaamde utility token genaamd TFT (Threefold Token). De reden is, dat dit een internet vóór mensen en dóór mensen is. Volgens onze filosofie zou iedereen vrij toegang moeten hebben tot internet. Om dit wereldwijd te bewerkstelligen zijn een aantal stappen nodig. Eén daarvan is dat u zonder tussenkomst van een andere partij op dit internet terecht kan. Dus niet naar een hostingpartij voor een website, niet naar een cloud provider voor een cloud omgeving en niet naar Zoom voor een video call tussen mensen in uw eigen kring bijvoorbeeld. En daar komt het nut van een token op een blockchain om de hoek. Eenmaal in bezit van tokens kunt u zonder tussenkomst van een partij uw website starten, een cloud omgeving opzetten of een server opzetten om meetings te houden via video, noem maar op. Eventueel op uw eigen node, die u zelf kunt bouwen of kopen via onze webshop. Alles wat tot dusverre mogelijk was op het oude internet en meer, is beschikbaar op het decentrale internet. Zonder hostingpartij, zonder Big Tech. Gewoon, een overeenkomst tussen u en de blockchain. Alleen u weet wat u heeft afgesloten en waar, niemand anders. Uw eigen stukje internet. Dan nog even de TFT token zelf. Er is een groot verschil tussen bijvoorbeeld een Bitcoin en een utility token. Bitcoins worden ‘gemined’ wat zoveel betekent dat er een nieuwe Bitcoin ontstaat als een ingewikkelde formule is opgelost door krachtige computers. Dit kost ongelooflijk veel stroom, geld en is een onnodige belasting voor het milieu. Daarnaast is het een kwestie van vraag en aanbod en tevens een stuk sentiment die de ‘koers’ en stabiliteit van zo’n munt bepaald. Hij is nergens op gebaseerd of aan gekoppeld. Een Utility Token zoals TFT werkt anders. Deze worden maandelijks uitgegeven aan de eigenaren van de nodes. Deze nodes kunt u zelf maken of kopen via onze webshop. Gebaseerd op de capaciteit van een node krijgt de eigenaar maandelijks TFT tokens uitgekeerd. Zie het maar als ‘verhuuropbrengst’. Bijvoorbeeld; heeft u een node met 64Gb geheugen en 1TB opslag, krijg u misschien 350 TFT per maand. Heeft u een node die veel krachtiger is, meer opslagruimte en meer werkgeheugen, dan krijgt u maandelijks meer TFT. Net als een groter huis dat maandelijks ook meer verhuuropbrengst heeft. Met deze TFT kunt u dus zelf bepalen, wat u afsluit als dienst op het internet. U kunt ze ook sparen, te zijner tijd zal de node zichzelf dus hebben terugbetaald en zou u de tokens kunnen omzetten naar euro’s bijvoorbeeld.
 • Heeft iedere 3node zijn eigen Farm nodig?
  Nee! Er is geen reden om de 3nodes tussen verschillende farms te splitsen, tenzij u ze aan verschillende portefeuilles (wallets) wilt koppelen.
 • Waarom zit er een dongle in mijn HDMI poort?
  Veel moederborden kunnen niet opstarten zonder monitor (genaamd: headless), inclusief die in de Peking 3node. Zorg ervoor dat er altijd een monitor of de monitoremulator-dongle is aangesloten. Je kunt hem eruit halen en wisselen tussen emulator en monitor na het opstarten, zorg er gewoon voor dat de emulator weer wordt teruggeplaatst in het geval van een stroomstoring, zodat de 3node opnieuw kan opstarten. U weet dat alles in orde is als het aan/uit-lampje constant brandt. Als het blijft knipperen, controleer dan of de USB stick en HDMI emulator goed zijn geplaatst.
 • Hoe weet ik dat mijn node online is?
  Het gebruik van de Telegram-app voor meldingen is een handige tijdelijke oplossing totdat er een waarschuwingssysteem is ingebouwd in de Threefold Connect-app. https://explorerv3.grid.tf/ https://t.me/tfnodestatusbot - Voeg uw node-ID toe met /subscribe #### U kunt een nieuwe status controle krijgen met /ping ####
 • Waarom is mijn node geregistreerd als DIY (Do It Yourself - Doe Het Zelf) in de explorer?
  Er is een semi-handmatig script dat Threefold uitvoert om nieuwe gecertificeerde nodes op het netwerk te identificeren. Zodra het script wordt uitgevoerd, wordt het bijgewerkt om de status 'Certified' weer te geven. Dit heeft verder geen invloed op de verdiensten.
 • Moet ik router settings aanpassen?
  In 99,9% van de gevallen, nee. Tenzij u de instellingen op uw router hebt gewijzigd moet deze een DHCP-server hebben die uw 3node een lokaal IP-adres geeft. Er zijn geen poorten die geopend hoeven te worden. ZeroOS tunnelt uit het netwerk, uniek voor dit project.
 • Hoe kan ik zien hoeveel mijn 3node oplevert?
  Er is nog geen live tracking van het verdiende bedrag zoals er is voor bewijs van 'minen' bij andere crypto valuta. In het geval van de Peking verwachten we rond de 650 TFT per maand, 25% meer dan een zelf gebouwde server met dezelfde specificaties. Mocht dit na één volle maand (gerekend vanaf ongeveer de eerste van een maand) niet kloppen, gebruik dan even ons contactformulier om ons in te lichten.
 • Als ik een monitor aansluit laat het status scherm 0% zien, wat betekent dit?
  Dit rapporteert de hoeveelheid gereserveerde ruimte op de node, het rapporteert 0% of 1% totdat de capaciteit daadwerkelijk gereserveerd begint te worden.
 • Bij het kijken hoe de 3node opstart zie ik enkele fouten, maar daarna lijkt alles in orde. Moet ik me zorgen maken?
  Het laden van ZeroOS vertoont enkele fouten die de eerste keer dat u ze ziet alarmerend kunnen zijn. Als het laatste statusscherm geen fouten toont en in de verkenner wordt weergegeven, is alles in orde. U zou uw farmnaam, node # en enkele IP-adressen moeten zien op het statusscherm van uw node. Als niet alles in orde is, neem dan contact op met de ondersteuning via ons contactformulier.
 • Hoe zet ik de node uit?
  Op dit moment is alleen een harde afsluiting mogelijk door de aan/uit-knop ingedrukt te houden. Er is ook een kleine resetknop naast de aan/uit-knop.
 • Wat is het verschil tussen lokale opslag (zoals een NAS) en een 3node?
  Het verschil hiertussen wordt duidelijk uitgelegd in dit artikel. Link.  
 • Wanneer krijg ik mijn TFT uitbetaald?
  TFT wordt eenmaal per maand verspreid, meestal rond de 8ste van de maand. Houd er rekening mee dat de distributie een dag kan duren met één transactie per 3node. De uitbetaalde periode loopt van het begin tot het einde van de vorige maand. Als je de node in een lopende maand aansluit, krijg je rond de 8ste van de volgende maand TFT uitgekeerd van de dag van opstarten tot de laatste dag van de vorige maand.
 • Ik heb minder TFT ontvangen dan verwacht, hoe kan dit?
  Aangezien de uptime-vereisten nog niet worden afgedwongen, had u hoogstwaarschijnlijk minder dan 100% uptime en werd het bedrag naar rato berekend. Als het iets anders is; het geadverteerde TFT-bedrag is een beste schatting. Mocht het naar uw mening nog steeds teveel afwijken, neemt u dan contact met ons op.
 • Hoe installeer ik een GPU (Graphics Processing Unit / Videokaart)?
  Met de opkomst van Artificial Intelligence (kort: AI) wordt het gebruik van een (of meerdere) GPU interessant. AI gebruikt deze processoren. Inmiddels ondersteund het besturingssysteem Zero OS ook GPU. Voor deze uitbreiding krijgt men geen extra vergoeding, maar hoeveel TFT een GPU bij werkelijk gebruik zal opbrengen mag de farmer zelf bepalen.  
 • Wat zijn decentrale alternatieve applicaties en services?
  Om gebruik te maken van een decentraal netwerk zult u als gebruiker/bezoeker op zoek moeten naar decentrale alternatieven. Hier zijn enkele willekeurige alternatieven om u te helpen, dit zijn echter geen 'adviezen' van hostservice;
  Centraal Gedecentraliseerd Voorbeeld links:
  Youtube Peertube peertube.hostservice.nl
  Google zoekmachine PreSearch https://presearch.com/
  Twitter Mastodon
  Facebook Mastodon
  Spotify/Google music Funkwhale
  METAverse OURverse
  Google Drive/M Drive Nextcloud https://www.3node.nl
 • Waar kan ik een gebruiksaanwzijging en alle overige informatie vinden over het decentrale internet?
  Uitgebreide informatie kunt u vinden op de website van Threefold.
 • Is het Threefold Decentrale Netwerk vergelijkbaar met andere projecten zoals IPFS?
  Nee. Het Threefold netwerk is uniek. Ten tijde van dit schrijven is die het enige 'grid' dat op 'bare metal' draait met een eigen nieuw ontworpen open source besturingssysteem voor gegarandeerde veiligheid, welke de volledige computer of server overneemt voor gebruik als node. Je kunt het niet 'op' een andere node of besturingssysteem installeren. Andersom kan wel. Veel decentrale initiatieven functioneren prima op dit nieuwe grid. Een verschil met IPFS wordt in dit artikel uitgelegd. Link.