Europese commissie zet eigen Mastodon server op

Nadat afgelopen november 2023 de Nederlandse overheid besloot een eigen Mastodon server op te zetten, heeft nu ook de Europese Commissie deze stap naar decentralisatie gemaakt en een eigen Mastodon server opgezet.

Dit platform neemt steeds meer in populariteit toe en geheel terecht naar onze mening. Iedereen kan een Mastodon server opzetten en deze dienst beschikbaar stellen aan iedereen die een account wil. Deze account blijft altijd in eigen beheer en kan eenvoudig van server naar server verhuisd worden indien u het niet meer eens bent met de service of voorwaarden. Dit is zowel democratie als decentralisatie in zijn beste vorm.

Een kanttekening willen we maken is dat het wat ons betreft belangrijk is te weten op welke servers of netwerk deze Mastodon instanties worden ge├»nstalleerd. Als dit ge├»nstalleerd wordt op het conventionele centrale netwerk is het wat ons betreft “nieuwe wijn in oude zakken” en leg je de data nog steeds neer bij een externe partij. Installeer je het om een node op het gedecentraliseerde netwerk, dan ben je voor de volle 100% in controle over je eigen data.

Een gedecentraliseerde applicatie hoort op een gedecentraliseerd netwerk!