Client Side scanning

Sinds kort wordt er nagedacht over een nieuwe technologie, het zogenaamde Client-Side Scanning. Deze technologie die wordt gebruikt om content/inhoud te scannen en filteren op apparaten van eindgebruikers, waardoor instanties inzage krijgen op uw berichten, nog voordat u deze verstuurt. Deze technologie heeft zowel voor- als nadelen.

Aan de positieve kant biedt het voordelen zoals bescherming tegen schadelijke content en de mogelijkheid om ongewenste inhoud te blokkeren.
Dit kan resulteren in een veiligere online-omgeving voor individuele gebruikers, met name voor kinderen en tieners.

Echter, er zijn ook belangrijke nadelen aan deze aanpak, die het potentieel hebben om de privacy en veiligheid van gebruikers te ondermijnen. Veel mensen maken zich daarom zorgen om de privacy schendende maatregelen van de afgelopen jaren, zoals het censuur en het uitsluiten van bepaalde partijen.

client-side scanning

Decentrale Oplossingen voor Client-Side Scanning

De nadelen van client-side scanning, zoals inbreuk op privacy en het risico van misbruik van deze technologie door overheden of kwaadwillende actoren, benadrukken de behoefte aan decentrale alternatieven.

Het decentrale internet, gebaseerd op blockchain-technologie en peer-to-peer-netwerken, kan een veelbelovende oplossing bieden. In dit model kunnen gebruikers zelf bepalen welke content ze willen filteren en welke niet, zonder dat een centrale instantie toegang heeft tot hun privécommunicatie. Dit zou de privacy en online autonomie van individuen versterken.

Door de bouw of aanschaf van een node bouwt u en iedereen mee aan een veilige internet dat de privacy van haar gebruikers beter waarborgt tegen kwaadwillende instanties en overheden. Bouw mee!